Zły, szkodliwy niezdrowy – to najczęstsze określenia jakie słyszymy na temat glutenu. Odrzucamy pszenicę nie zdając sobie sprawy dlaczego ma ona zły wpływ na organizm. Czy rzeczywiście chodzi tylko o gluten? Czy rzeczywiście aż tak źle wpływa na organizm? Badań i opinii jest tak wiele, często można pogubić się od nadmiaru informacji. Przed Tobą gluten w całej swej okazałości. Sprawdź i sam zdecyduj czy jest on szkodliwy, czy może jednak potrzebny człowiekowi…
Gluten to białko złożone z gluteniny i gliadyny, które razem tworzą ciągliwy, lepki związek. W największych ilościach występuje on w pszenicy, jęczmieniu i życie. Mimo niewielkich właściwości odżywczych znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle, bowiem ułatwia wypiekanie pieczywa, dzięki niemu ciasto staje się kleiste, rozciągliwe, jest nośnikiem aromatów i przypraw. Znajduje się nie tylko w pieczywie, ale dodawany jest także do mięs, słodyczy, przetworów, przypraw i występuje pod takimi nazwami jak: słód, skrobia, naturalny aromat, hydrolizowane białka roślinne.
Bardzo często mylimy szkodliwość związaną z glutenem, ze szkodliwością pszenicy. Dawniej istniała tzw. samopsza, zawierająca 14 chromosomów, dziś pszenica zawiera 42 chromosomy i jest swego rodzaju wytworem genetyków, którzy stworzyli najbardziej zmieniony genetycznie produkt na świecie. W latach 60/70 prowadzono eksperymenty w celu stworzenia produktu, który będzie dawał większe plony. Usunięto kilka genów, wstawiono parę nowych i udało się – uzyskano pszenicę, która ma duże ziarna, szybko rośnie, jest odporna na pleśń, grzyby, pasożyty, suszę. Szkoda, że nikt nie pomyślał czy ta “nowa pszenica” nie jest przypadkiem szkodliwa dla człowieka. A szkoda, bowiem współczesne badania donoszą, że
Dodatkowo jest to produkt wysoce przetworzony, poddawany wielokrotnej obróbce mechanicznej i termicznej. Pszenica jest pozbawiona znacznej ilości błonnika
witamin B1, B2, B3, E, kwasu foliowego, wapnia, fosforu, cynku, miedzi i żelaza.
Czy wiesz już co jest dla ciebie szkodliwe? Czy zdecydujesz się odrzucić gluten, albo chociażby białą mąkę? Jeśli chcesz mieć pewność, zbadaj się! Możesz wykonać test cytotoksyczny, który sprawdzi nietolerancję na pszenicę i inne zboża lub bardziej dokładniejszy test genetyczny, który jednoznacznie określi występowanie lub nieobecność nietolerancji na gluten.